Hurmaannu harpusta!

Syksyllä 2018 Turun NMKY:n Musiikkiopisto luo uutta suomalaisen harpunsoitonopetuksen historiaa! Musiikkiopistosta tulee tiettävästi ensimmäinen suomalainen ei-suoraan-kuntarahoitteinen musiikkioppilaitos, jossa voi opiskella harpunsoittoa. Harpunsoitto on todella POP tällä hetkellä Suomessa ja nyt myös NMKY:llä voi opiskella tämän hurmaavan soittimen soittoa.   

Harpunsoiton paras puoli on se, että sillä voi soittaa kauniita ääniä jo ensimmäisestä soittotunnista alkaen. Kahdenkymmen vuoden opiskelua ei tämän instrumentin kanssa tarvita siihen, että harppu soisi vireessä. Jo ensimmäisistä sävelistä alkaen harppun kanssa voi nauttia musiikista ja viihtyä rauhoittavan teosten parissa.  

Harpunsoiton voi aloittaa lapsena kehitysvaiheesta riippuen noin 5 – 6 -vuoden ikäisenä. Soittamisen voi hyvin kuitenkin aloittaa myös koululaisena tai aikuisiällä. Suomessa moni onkin aloittaanut harpunsoiton aikuisena, sitten kun omien haaveiden toteuttamiseen on aikaa.  

Aloittelijoiden kevyt soittotapa sopii hyvin syliharpun (noin 22 kieltä) soittamiseen tai maassa seisovan vipuharpun (noin 36 kieltä) soittamiseen. Vipujen avulla muutetaan sävelten korkeutta ja siten sävellajeja, mutta myös vivuttomalla harpulla voi hyvin aloittaa harpunsoiton. Sekä syliharppuja että vipuharppuja myydään vähäisessä määrin Suomessa käytettynä. Jonkin verran on tarjolla myös harppuja vuokrattavana opintojen ensimmäiseksi vuodeksi. Yleisintä on kuitenkin, että suomalaiset harpistit ostavat ensimmäisen syliharppunsa tai vipuharppunsa ulkomailta tilaamalla. Sovittaessa myös Musiikkiopiston harppua voi käyttää omaan harjoitteluun. Harpputunnille ei yleensä kuljeteta omaa sointinta, vaan opetuksessa käytetään Musiikkiopiston omaa sointinta. Pidemmälle edistyneet oppilaat soittavat vipuharppua tai pedaaliharppua (noin 47 kieltä). Internetistä löytyy paljon lisätietoa harpuista ja harpunsoitoista, ja suomen kielellä harpputietoa on luettavissa muun muassa Suomen Harpisti ry:n sivuilta.  

Mikäli olet innostunut aloittamaan harpunsoiton syksyllä 2018, niin ilmoittaudu rohkeasti ja pikaisesti harpunsoitonopettajalle Krista Leivolle sähköpostilla (leivo.krista@gmail.com). Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Oppitunnin kestoksi suositellaan 45 minuttia, koska osa oppitunnista kuluu harpun ylläpitoon liittyvien asioiden oppimiseen.

Pss. Yksi harppusuosikeistani on uskomaton harppuversio Toto-yhtyeen Africa-laulusta, jonka on tehnyt englantilainen harpisti Amy Turk. Käy kuuntelemassa Youtubesta, ja muodosta oma mielipiteesi siitä, onko tämä sinun suosikkisi.