Historia

Turun NMKY:n perustamisen ensi yritys tapahtui jo vuonna 1886. Tuolloin lehtori Ivar Thuneberg ystävineen perusti Turun Nuorukaisyhdistyksen.
Keisarillinen senaatti kuitenkin katsoi, ettei toimilupaa ollut syytä antaa. Niinpä vuonna 1893 Ivar Thuneberg, lähes samoilla säännöillä oli perustamassa Turun Nuorten Miesten Kristillistä Yhdistystä. Hänestä tuli yhdistyksemme ensimmäinen puheenjohtaja.

Ensimmäinen vuosikymmen, lehtori Thunebergin kuoltua ja alkuinnostuksen hiivuttua, oli toiminnallisesti vaihteleva, mutta 1900 luvun alkaessa toiminta lähti kasvuun. 1800-luvun lopulta saakka on toiminut nykyinen torstaipiiri. Vuosisadan vaihteessa perustettiin sekakuoro, 1904 poikaosasto, 1905 nuoriso-osasto, 1906 puhutaan laulukööristä jne. Seuraavaan vuosikymmeneen sijoittuvat partiolippukunta Auran Tähti Poikien (ATP)ja Turun NMKY:n Mieskuoron perustamiset, 1920-luvun alkuun Harvan leirisaarten käyttöönotto kesäsiirtola ja leiritoimintoineen. Harvan ensimmäinen rakentamisbuumi sijoittui 1920- ja -30 luvuille. Sota katkaisi kasvun lähes kymmeneksi vuodeksi. 1950-luvulla toiminnan kasvu jatkui vaatimattomana seuraavat vuosikymmenet. Se ei kuitenkaan estänyt uudistumista: partiolippukunnat menestyivät, poikakuoro ja mieskuoro kukoistivat, ATP:n retkitoiminnan tukemiseen perustettiin Oriniemen Ulkoilualue -säätiö jne.

1970 luvun lopulta alkoi uusi toiminnan nopean kasvun kausi, joka jatkuu edelleen.

Yhdistys oli aloittanut toimintansa vuokratiloissa, jotka vaihtuivat useaan kertaan. Vuodesta 1904 toiminta siirtyi Maariankatu 2 puutaloon ja vähitellen NMKY hankki omistukseensa korttelin neljänneksen. Maariankadun kiinteistö ja tontti myytiin ja nykyiseen toimitaloonsa yhdistys siirtyi 1962, Sirkkalankatu 27 kiinteistön ensimmäisen rakennusvaiheen valmistuttua. Toinen rakennusvaihe valmistui 1971 ja Kaskenkatu 10 kiinteistö 1998. Samassa yhteydessä saneerattiin kiinteistön piharakennus, jossa nyt toimii kaksi partiolippukuntaa, sukellusjaosto ja nuorisotyömme.
2000-luvun alussa ryhdyttiin Harvan leirikeskuksen peruskorjauksen ja uudisrakentamisen suunnitteluun. Rakentaminen kesti, kahdessa vaiheessa, yhteensä viisi vuotta ja valmistui 2013.