25-vuotias Aino-kuoro on saanut alkunsa nuorten naisten ilosta laulaa

Aino-kuoro on saanut alkunsa nuorten naisten ilosta laulaa. Alkusysäyksenä oli musiikkiluokkalaisten ryhmä, joka koulun loputtuakin halusi jatkaa laulamista yhdessä. Opettajansa johdolla ryhmä ystävyksiä harjoitteli kaarinalaisella koululla, kilpaili ja kehittyi. Vuonna 1996 siirryttiin NMKY:n musiikkiperheeseen ja Aino-kuoro perustettiin. Alussa kuoronjohtajia tuli ja meni kunnes 2002 Ainon taiteelliseen johtoon tuli tänäkin päivänä Ainoja luotsaava Satu Luukkonen.

Aino-kuoron ensimmäinen kuorokilpailu oli Tampereen sävel vuonna 1997. Menestys oli kuoron tässä kehitysvaiheessa vielä vaatimaton. Kilpailua muisteleva Jenni Pinomäki kertoo, että tuntui todella hienolta päästä laulamaan Tampere-talolle, vaikka jännittikin hurjasti. Laulut laulettiin nuotit kädessä eikä vaatetukseen tai visuaaliseen näyttävyyteen vielä tuolloin panostettu. Harjoittelemisenkin kanssa oli vähän niin ja näin. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kuittaa Jenni kilpailua muistellen. Sittemmin Ainot ovat yltäneet jopa kolmen kultaleiman tulokseen samaisessa kilpailussa 2011.

Satu Luukkosen ohjauksessa Ainot ryhtyivät panostamaan laulamisen lisäksi esityksen kokonaisuuteen. Äänenkäyttöä opeteltiin useamman ammattilaisen ohjauksessa. Harjoiteltiin kävelemistä, erilaista liikkumista ja kappaleiden tulkintaa. Näin esityksistä jäivät myös kansiot nuotteineen pois ja Ainot oppivat eläytymään. Laulut saivat syvyyttä ja Ainojen tulkinta onkin saanut vuosien saatossa paljon kiitosta. Aluksi koreografiat olivat keino saada koko olemus mukaan laulamiseen, muistelee Satu Luukkonen. ”Siitä alkoi tie kohti nuottien takana olevan maailman löytämiseen”. Tänä päivänä ollaan jo päästy lähelle tavoitetta. Jokainen kuorolainen luo oman persoonallisen ilmaisunsa, joka syntyy esitettävän musiikin syvällisestä ymmärtämisestä ja kappaleen sanoman oivaltamisesta, Luukkonen kuvailee. ”Valmiita askelmerkkejä ei tarvita kun tämän periaatteen sisäistää eli ei laula nuotteja, vaan esittää musiikkia läsnäolevana ja itsensä unohtaen. Kappaleen ydin ja merkitys ovat näkymättömissä nuottien takana.”

Vuosituhannen alussa Luukkosen tavoitteena oli kymmenen vuoden aikana tehdä Aino-kuorosta tunnettu myös muualla Suomessa, sekä ulkomailla. Laulamassa on sittemmin käyty ulkomailla (Islanti, Saksa, Espanja, Latvia) ja Suomessa sekä kilpaillen että festivaaleilla. Vuonna 2009 Ainot menestyivät Suomen paras kuoro -kilpailussa mukavasti päästen aina semifinaaliin asti.

Aino-kuorossa vaihtuvuus on viime vuosina ollut vilkasta. Uusia jäseniä koelaulatetaan harjoitusten yhteydessä maanantaisin. ”Aino-kuoro löytyy netistä nopeasti googlaamalla turkulaista naiskuoroa ja nettisivut antoivat mukavan ensivaikutelman.” Kertoo viime vuonna kuoroon hakeutunut Familia Raittola-Dlamini. Aino-kuorossa uusia jäseniä on laadukkaan laulamisen lisäksi houkuttanut nuottivapaa ja eläytyvä esiintyminen sekä jäsenistä huokuva laulamisen ilo. Yhtenä NMKY:n musiikkiperheen jäsenenä Ainoille tarjoutuu myös muita musiikillisia mahdollisuuksia, kuten laulutunteja tai projekteja muiden ryhmien kanssa.

Tänä vuonna 25-vuotisjuhlaansa viettävä Aino-kuoro on päässyt kypsään ikään. Juhlavuonna Ainot esiintyvät Turussa ravintola Koulussa Ainon-päivänä 10.5. yhteistyössä CCL-kuoron kanssa. ”Viime vuonna toteutettu Flashmob olisi hauska tehdä uudestaan.” Tuumii kuoron puheenjohtaja Outi Kyynäräinen. Uutta tuotantoa on Ainoille tekeillä tänä vuonna sen verran että kokemaan kannattaa tulla kauempaakin. Syyspuolella on suunnitteilla yhteiskonsertti, josta tiedot varmistuvat myöhemmin. Pyhäinpäivänä Ainot ilahduttavat vanhainkotien asukkaita nuoruudesta tutuilla kappaleilla yhteistyössä Lions club Turku/Auran kanssa. Perinteitään jatkaen kuoro pitää muutaman joulukonsertin ja itsenäisyyspäivää juhlistetaan niin ikään esiintymisellä. Tarvittaessa kuorosta irtoaa trioja, kvartetteja ja muita pienryhmiä esiintymään lähestulkoon tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Tulevina vuosina Ainot tullaan näkemään myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Julkaistuja levyjä:

2006 Ainoa
2010 Halla
2017 OlenNainen