Koulusovittelu saa jatkoa

Kouluista kirmataan kohta kesälomalle. Samalla tulee tauko Turun NMKY:n viime syksynä alkaneeseen koulusovittelutoimintaan. Koulusovittelua eli kiusaamista ehkäisevää työtä ovat tehneet nuorisotoiminnan Paula Nurminen ja Vilma Suominen osittain toisen hankkeen eli katusovittelun kylkiäisenä. Hankkeet ovat tukeneet toisiaan ja olemme voineet vastata koululaisten välisiin haasteisiin ja konflikteihin eri tavoin.

Lukuvuoden 2018-2019 aikana olemme saaneet hienon mahdollisuuden tutustua Turun ja lähialueen koululaisiin ja koulujen henkilökuntaan. Opettajat tai kuraattorit ovat ottaneet meihin yhteyttä tilanteissa, joissa oppilaiden väliset suhteet ovat jo pitkään – jopa vuosia – olleet epämääräisen ongelmalliset. Kaikilla luokka-asteilla on lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat lisäohjausta kaveritaidoissa. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystävä, mutta toimeen pitää osata koulupäivän ajan tulla.

Kiusaamista ehkäisevä työ on käytännössä ollut kokonaisten luokkien ryhmähenkeä kohentavia tunteja ja pienryhmiä koulun nimeämille oppilaille. Pihapelisääntöjä on mietitty uusiksi lasten kanssa kahdessa eri koulussa. Toisinaan olemme osuneet kouluun ”sopivasti” jonkin ikävän tapahtuman jälkimaininkeihin ja päässeet hyödyntämään sovitteluoppejamme minisovitteluissa.

Tekemämme pilotit ja niistä saadut kokemukset eivät mene hukkaan, sillä koulusovittelua rahoittava Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet päätti jatkaa toiminnan tukemista vuodeksi eteenpäin. Iso kiitos säätiölle.

NMKY:n sovitteluhankkeet toivottavat kaikkien koululaisten kesään mukavia ja antoisia kaverikohtaamisia!