Harppu

HARPPU 

Syksyllä 2018 NMKY:n Musiikkiopistosta tulee tiettävästi ensimmäinen suomalainen ei-kuntarahoitteinen musiikkioppilaitos, jossa voi opiskella harpunsoittoa. Tervetuloa mukaan vauhdilla kasvavaan suomalaisten harpistien joukkoon!

 Harppu on sulavasääninen soitin, jolla voi soittaa kauniita ääniä jo ensimmäisestä soittotunnista alkaen. Harpunsoiton voi aloittaa lapsena 5-6 -vuotiaana, mutta se sopii erinomaisesti aloitettavaksi myös koululaisena tai aikuisiällä. Suomessakin moni aloittaa harpunsoiton aikuisena, sitten kun lapset on kasvatettu ja omien haaveiden toteuttamiseen on aikaa.

Aloittelijoiden kevyt soittotapa sopii hyvin syliharpun (noin 22 kieltä) tai vähän isomman vipuharpun (noin 36 kieltä) soittamiseen. Vipujen avulla muutetaan sävelten korkeutta ja siten sävellajeja, mutta myös vivuttomalla harpulla voi hyvin aloittaa harpunsoiton. Tällaisia harppuja myydään vähäisessä määrin Suomessa käytettynä. Jonkin verran on tarjolla myös harppuja vuokrattavana opintojen ensimmäiseksi vuodeksi. Yleisintä on kuitenkin, että suomalaiset harpistit ostavat ensimmäisen syliharppunsa tai vipuharppunsa ulkomailta tilaamalla. Sovittaessa myös Musiikkiopiston harppua voi käyttää omaan harjoitteluun. Harpputunnille ei yleensä kuljeteta omaa sointinta, vaan opetuksessa käytetään Musiikkiopiston omaa sointinta. Pidemmälle edistyneet oppilaat soittavat vipuharppua tai pedaaliharppua (noin 47 kieltä). Lisätietoja harpusta löytyy Suomen Harpistit ry:n sivuilta https://harpistit.wordpress.com/harpputietoa/tiivista-harppufaktaa//. Harpunsoitossa suositellaan oppitunnin kestoksi 45 minuttia, koska oppitunnista kuluu aikaa harpun huoltoon liittyvien asioiden oppimiseen. 

Ilmoittautuminen harpunsoitonopetukseen tapahtuu lähettämällä sähköpostia harpunsoitonopettajalle (leivo.krista (a) gmail.com). Ilmoittautuminen syksyllä alkavaan soitonopetukseen tapahtuu toukokuun loppuun mennessä. Toukokuun jälkeen ja lukuvuoden aikana voi kysyä vapaana olevia oppilaspaikkoja. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. I teach also in English. Jag undervisar också på svenska.

Ota rohkeasti yhteyttä! 

Krista Leivo
Musiikkipedagogi AMK
harpunsoitonopettaja ja harpisti

p. 040 7241 500
leivo.krista ( a ) gmail.com